top of page

Lojistik Sektörü için Kritik: ODY ve ÜDY Eğitimleri ve Muafiyetleri

Güncelleme tarihi: 26 Eyl 2023




Lojistik ve taşımacılık sektörü, giderek globalleşen dünyamızda kritik bir öneme sahiptir. Bu sektörde faaliyet gösteren firmaların, Orta Düzey Yönetici (ODY) ve Üst Düzey Yönetici (ÜDY) belgelerine sahip olmaları zorunludur. Bu belgeler, firmaların ulusal ve uluslararası arenada daha etkin ve verimli çalışmalarını sağlar.


ODY ve ÃœDY EÄŸitimleri Nedir?

  • ODY EÄŸitimi, K1, K3, A, B2, C3, D2, L, R, M1, N1, P1, T2, T3 Yetki belgeleri olan lojistik ve taşımacılık firmalarının orta düzey yöneticileri için zorunlu olan bir eÄŸitim programıdır. BaÅŸvuruda en az ilkokul mezunu olma ÅŸartı bulunmaktadır. Bu eÄŸitim, Milli EÄŸitim Bakanlığı tarafından yapılan sınavda baÅŸarılı olanlara verilen bir belge ile tamamlanır.

  • ÃœDY EÄŸitimi ise, R1, R2, D1, L1, L2, B1, C2, P2, M2, N2 Belgeleri olan uluslararası taşımacılık yapan lojistik ve taşımacılık firmaları için zorunlu olan bir eÄŸitim programıdır. En az lise diploması gerekmektedir ve bu da Milli EÄŸitim Bakanlığı tarafından verilmektedir.

Eğitim Süreçleri:

  • ODY EÄŸitimi:

    1. ODY 1: Uluslararası yolcu taşımacılığında yöneticilik - 82 saat

    2. ODY 2: Yurt içi yolcu taşımacılığında yöneticilik - 71 saat

    3. ODY 3: Uluslararası yük/kargo taşımacılığında yöneticilik - 89 saat

    4. ODY 4: Yurtiçi yük/kargo taşımacılığında yöneticilik - 71 saat


  • ÃœDY EÄŸitimi:

    1. ÜDY 1: Uluslararası yolcu taşımacılığında yöneticilik - 95 saat

    2. ÜDY 2: Yurt içi yolcu taşımacılığında yöneticilik - 84 saat

    3. ÜDY 3: Uluslararası yük/kargo taşımacılığında yöneticilik - 104 saat

    4. ÜDY 4: Yurtiçi yük/kargo taşımacılığında yöneticilik - 85 saat


EÄŸitim Muafiyeti:

Bazı koşulları taşıyan kişiler, belirli sınavlarda başarı göstermeleri durumunda mesleki yeterlilik eğitiminden muaf olabilirler. Bu koşullar şunlardır:

  1. Özel Mesleki Yeterlilik Sınavı: Ulaştırma, lojistik, ulaştırma ekonomisi, taşımacılık, karayolu trafiği bölümlerinden mezun olanlar veya bu alanlarda ihtisas, yüksek lisans veya doktora derecesi almış olanlar.

  2. Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü veya Ulaştırma Bölge Müdürlüklerinde Görev: En az üç yıl süreyle şube müdürü veya bölge müdür yardımcısı ünvanı ile görev yapmış olanlar veya Emniyet Genel Müdürlüğü’nde en az üç yıl süreyle trafik ile ilgili bölümlerde görev yapmış olanlar.

  3. Mesleki Faaliyet: ODY türü Mesleki Yeterlilik Belgesi ile en az 5 yıl mesleki faaliyette bulunduğunu belgeleyenler.

  4. Yüksekokul Mezunları: Başarılı oldukları sınavın niteliğine uygun ODY türü Mesleki Yeterlilik Belgesi verilir.

Denizli bölgesinde ODY ve ÜDY belgesi eğitimi almak isteyenler için kurs merkezimiz detaylı bilgi vermekten mutluluk duyar. İlgili belge ve eğitimlere yönelik daha kapsamlı bilgi ve kayıt süreçleri için bize ulaşabilirsiniz.


Sonuç:

Lojistik ve taşımacılık sektörü, dünya çapında sürekli gelişmektedir. Türkiye'de bu sektörde faaliyet gösteren firmaların, yürüttükleri işlemlerin kalitesini ve etkinliğini artırmaları için ODY ve ÜDY eğitimleri kritik bir öneme sahiptir. Bu eğitimler, firmaların ulusal ve uluslararası düzeyde daha etkin ve başarılı olmalarını sağlamaktadır.

35 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page